Aktuality

Čo máme nové?

Vyzbierali sme 45-tisíc školských pomôcok pre deti z núdznych rodín

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 12. októbra 2021 | kategória: Dobrovoľnícke centrum

Máme za sebou ďalší vydarenú Zbierku školských pomôcok. Vďaka podporovateľom sme my a naše sesterské Charity mohli odovzdať 45-tisíc školských pomôcok. Ďakujeme za vašu podporu!

Na začiatku školského roka si musia rodičia pripraviť peniaze na školské potreby pre ich deti, aj na ďalšie výdavky súvisiace so školou. Krúžky, poplatky, učebnice a pracovné zošity. Určite to poznáte. Nie v každej rodine je však dostatok peňazí, aby tieto náklady s prehľadom zvládla. „Stretávame sa s rodinami, ktorým často chýbajú prostriedky aj na zaplatenie cesty do školy. Ide o rodiny v hmotnej núdzi, čo ich stavia do nezávideniahodnej situácie,“ hovorí naša kolegyňa Simona Petrušová z Centra pomoci človeku v Piešťanoch. „Kiežby žiaden rodič nemusel vyberať medzi vzdelaním pre svoje dieťa a jedlom či drevom na vyhriatie bývania,“ dodáva.

Zbierka školských pomôcok, do ktorej sa opäť veľmi aktívne zapojila aj naša Charita, pomáha množstvu rodičov, o ktorých ani nemusíme vedieť, že trpia núdzou. Charita im už 12. rokov podáva pomocnú ruku. Deti z núdznych rodín tak stavia s ostatnými spolužiakmi na rovnakú štartovaciu čiaru. Len v Piešťanoch pomohli darované školské pomôcky viac než dvadsiatim rodinám. Pomôckam sa potešila napríklad mamička – samoživiteľka s piatimi deťmi alebo prváčka Lenka, o ktorú sa roky stará jej babka. Nová školská taška je pre ňu nielen dôvodom radosti do školy, znamená aj odstránenie strachu z toho, že bude vyčnievať z radu spolužiakov, ktorí netrpia nedostatkom tak ako jej rodina. 

Charitné dielo tvoria darcovia
Do zbierky sa opäť zapojili školy, samosprávy, farností a firmy, no najmä stovky jednotlivcov, ktorí sa rozhodli podporiť myšlienku pomoci deťom. Záštitu nad zbierkou prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo a zástupcov Slovenskej katolíckej charity prijala v Prezidentskom paláci aj samotná prezidentka SR Zuzana Čaputová, ktorá darovala niekoľko plných školských tašiek a zároveň finančne podporila sociálne štipendium pre školákov. „Vďaka darom zo Zbierky školských pomôcok sme aj my prispeli k radosti žiakov a uľahčili im nástup do školy. Ďakujeme všetkým darcom za spoluúčasť na charitnom diele lásky a pomoci našim najmenším,“ odkazuje Erich Hulman, generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity.

Zbierku školských pomôcok, ktorá prebieha každý rok od 1. júna do 15. septembra, organizuje Slovenská katolícka charita v koordinácii s 10 diecéznymi a arcidiecéznymi charitami. Súčasťou 12. ročníka zbierky je Sociálne štipendium pre školákov, v ktorom sa vyzbieralo vyše 15-tisíc eur. Použité budú na zaplatenie základných potrieb detí, ale aj krúžkov, doučovania a školských výletov.