Aktuality

Čo máme nové?

Prečo sme neprevzali oblečenie, ktoré nám priniesli?

pridal: admin | dátum: 9. júla 2019 | kategória: NDC Trnava

Naša podporovateľka Marika z Trnavy nám napísala: „Priniesla som do charity tri veľké tašky fakt pekných odevov a vy ste ich odmietli. Boli tam aj drahé saká, zimný kabát. Do charity sa predsa nosí ošatenie, no nie?“

Prečo charita neprijala Marikine oblečenie? Odpovedá Katarína Pažitková z rozvoja sociálnych služieb charity.

Veľmi si vážime, že ľudia chcú pomáhať. Vidíme, že chcú recyklovať, že im záleží na dobre iných. Vnímame to takmer každý deň. Zároveň sú však naše možnosti pomáhať obmedzené. Nedokážeme vyriešiť všetky problémy, obliecť a zabezpečiť chýbajúcimi hmotnými vecami všetky rodiny v núdzi.

V našom centre v Trnave pracujeme prevažne s ľuďmi bez domova a s ľuďmi, ktorí uprednostňujú praktickosť pred „pekným oblečením“. Ľudia na ulici potrebujú oblečenie pohodlné, vo farbách, na ktorých nie je okamžite vidieť zašpinenie.

Saká, kostýmy, svetríky, košele, hoc pekné a nové, nemáme komu posunúť. Je to oblečenie vhodné na príležitosť a ľudia v núdzi v bežnom živote nemajú tieto príležitosti. Zimný kabát môže byť síce teplý, ale je ťažký, ľahko navlhne a následne, po uschnutí, nevonia. A kto by chcel stáť v obchode pri pokladni za človekom, ktorý má na sebe takýto kabát?

Ďalším dôležitým faktom je, že nedisponujeme priestormi, kde by sme dokázali skladovať oblečenie, o ktoré je minimálny záujem. Charita je tu pre ľudí, ktorí chcú riešiť svoje problémy. Pracujeme na tom, aby si ľudia dokázali pomáhať sami, aby zvládali riešiť základné problémy.

Oblečenie, ktoré naši klienti určite nebudú potrebovať, nám berie čas a sily, ktoré by sme inak mohli využiť pri práci s klientom na riešení iných problémov – pomáhať im pri hľadaní hľadať práce, ubytovania, pri vybavení liečenia, či pri oddlžovaní.