Aktuality

Čo máme nové?

A čo vlastne robíte v tej charitnej dielni?

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 27. februára 2020 | kategória: Dobrovoľnícke centrum

Videli ste už vo vašom meste stánok charity? Stretnúť sa v ňom môžeme počas trhov, Týždňa charít, festivalu Lumen či Novény. Nájdete v ňom aj ozdoby a maličkosti, ktoré vyrábame v charitnej dielni. A práve tú by sme vám radi bližšie predstavili.

V lete to u nás vonia levanduľou, na jeseň sa dielňa zafarbí do odtieňov oranžovo-žltých listov. V zime sú zas všade rozložené betlehemy, anjeli aj búdky pre vtáčiky. Zo zostatkových látok vyrábame dekoračné predmety, hračky, tašky, magnetky, zápichy do kvetináčov, ale aj boršne, sponky a čelenky. Celá dielňa funguje ekologicky. Materiálu máme dosť, preto ho kupujeme čo najmenej. Na aranžovanie sa najlepšie „nakupuje“ v samotnej prírode, veľa a radi pracujeme s drevom a látkami, ktoré recyklujeme zo starých šiat. Aj ľudia nám radi donesú veci na tvorenie, čomu sa vždy veľmi potešíme.

Naše spoločenstvo
Prečo však funguje charitná dielňa? V tomto malom, útulnom priestore, vzniklo spoločenstvo, kde sa každý cíti byť prijatý. Navzájom tu zdieľame naše myšlienky, učíme sa tolerancii a spolupatričnosti. Našou najväčšou odmenou je, ak sa u nás ľudia cítia dobre a radi sa k nám vracajú. Do dielničky v prvom rade chodia naši skalní dobrovoľníci, mladí aj starší ľudia, ktorí chcú niečo pekné vytvoriť a priložiť pomocnú ruku k spoločnému dielu. Aj zdravotne znevýhodnení nám radi pomôžu, i keď možno nemajú také schopnosti ako my, úplne zdraví ľudia. O to viac však vidíme ich radosť, keď sa niečo nové naučia. Sú to pre nás čisté duše, ktorým stačí pocit, že sú súčasťou komunity, a že sú prospešní pre spoločnosť, ktorá ich nie vždy prijíma bez predsudkov. Na prax k nám prichádzajú aj študenti z vysokých a stredných škôl a oslovujú nás aj základné školy, ktoré chcú založiť tvorivé dielne pre žiakov. Ak máte chuť stretnúť a spoznať nových ľudí pri príjemnej činnosti, príďte k nám. Naše dvere sú otvorené pre všetkých ľudí, ktorí radi tvoria pekné veci.

Tatiana Lipovská