Piešťanské centrum deti vzdeláva, vypĺňa ich čas a buduje vzťahy

dátum: 9. apríla 2019 | kategória: Blog

V blízkosti piešťanskej železničnej stanice a V. základnej školy, tak trochu ukryté medzi bytovkami, stojí piešťanské charitné centrum. Pomáha dospelým ľuďom v núdzi, no vo veľkej miere sa venuje aj deťom. Trikrát v týždni otvára svoje brány pre malých návštevníkov, ktorí v ňom môžu rozvíjať svoju fantáziu, estetické cítenie a zašportovať si spolu. A to zďaleka nie je všetko.

Klubovú činnosť centra využívajú viacerí žiaci zo spomínanej základnej školy, pretože tá im neposkytuje možnosť družiny. Životná situácia malých návštevníkov je však rôznorodá. Mnohí sú z kompletných fungujúcich rodín, niektorí zo sociálne slabších rodín alebo žijú len s jedným rodičom. Do centra však chodia aj deti, ktoré sú pod dohľadom kurately alebo tie, ktoré žijú v azylovom dome.

Aktivity dnu aj von
Sociálne pracovníčky sa deťom venujú každý pondelok, utorok a stredu od 13. do 17. hodiny. Na programe mávajú záujmové a preventívne aktivity. „Vedieme napríklad krúžok šikovných rúk. Sú to tvorivé dielne, v ktorých majú možnosť zlepšovať si jemnú motoriku, prejaviť svoje estetické cítenie a rozvíjať fantáziu,“ hovorí Simona Petrušová z piešťanského charitného centra.

Keď je slnečný deň, sociálne pracovníčky zoberú deti na turistiku.

Obľúbenými činnosťami sú podľa nej aj práca s hlinou, plastelínou, korálikmi, ale aj s keramikou či vlnou. „Vyrábame rôzne dekoratívne predmety a ozdoby, deti sme naučili aj základy šitia a plstenia. Veľmi rady však chodia aj von, tam spolu športujeme.“ Okrem bežných športov si už vyskúšali aj nie práve tradičné ako lukostreľba, petang či kriket. A veľkou výzvou sú pre deti aj turnaje v šípkach, biliarde, v stolnom tenise alebo vo futbale.

Zábava aj cez prázdniny
Na piešťanské charitné centrum nedajú jeho malí návštevníci dopustiť ani cez prázdniny, keď sú ich rovesníci s rodičmi pri mori. „Pre našich zverencov organizujeme výlety aj opekačky, ktoré k letu patria. Do útulku chodíme venčiť psíkov, kúpeme sa na kúpalisku a hráme spoločenské hry,“ hovorí Simona Petrušová.

Klientmi Centra pomoci človeku v Piešťanoch sú aj dospelí ľudia.

Deti doslova zbožňujú aktivity, ktoré sa odohrávajú v klubovej kuchynke. Vďaka nim už zvládnu základy stolovania a hygieny, učia sa pripravovať aj nenáročné jedlá, napríklad zdravé nátierky. A keďže na ulici číha na tých najzraniteľnejších nebezpečenstvo, klubáci sa v centre vzdelávajú aj v otázkach cestnej dopravy. Neznámou témou už pre nich nie je ani prevencia pred drogami a návykovými látkami.

Učia sa budovať vzťahy
Tieto aktivity vypĺňajú deťom voľný čas, no stoja za nimi aj ďalšie dôležité úlohy. „Vďaka nim si umocňujú vzájomné vzťahy, učia sa rešpektovať jeden druhého, riešiť konfliktné situácie a kontrolovať negatívne emócie,“ vysvetľuje Simona Petrušová. Deťom poskytujú aj doučovanie. Momentálne má centrum registrovaných tridsať detí, denne ich príde asi desať. Centrum môžu navštevovať všetky deti, ktoré už mali 7 rokov. Všetky aktivity sú pre ne bezplatné. „Radi medzi sebou privítame nových kamarátov,“ dodáva Simona Petrušová.

Základné informácie o centre

PRE KOHO CENTRUM FUNGUJE?
Pre deti, ktoré dovŕšili vek 7 rokov.

AKÝ JE PROGRAM CENTRA?
Pestré vzdelávacie a voľnočasové aktivity. Šport, kreatívne dielne, príprava jedál, výlety, prevencia.

AKO DIEŤA DO CENTRA PRIHLÁSIŤ?
Rodič musí podpísať informovaný súhlas, že súhlasí s tým, aby dieťa navštevovalo centrum. Uviesť v ňom musí svoj kontakt.

VŠETKY AKTIVITY V CENTRE SÚ BEZPLATNÉ.

Kde nás nájdete

Centrum pomoci človeku
Andreja Hlinku 41 (za reštauráciou Semafor)
Piešťany