Naše služby

Špecializované sociálne poradenstvo

Viac o službe

Trnavská arcidiecézna charita vykonáva špecializované sociálne poradenstvo na základe udelenej akreditácie Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Špecializované sociálne poradenstvo poskytujeme ambulantnou a terénnou formou, bezplatne.

V rámci špecializovaného sociálneho poradenstva sa zameriavame na zistenie príčin vzniku, charakteru a rozsahu problémov fyzickej osoby, rodiny alebo komunity a následne poskytujeme konkrétnu odbornú pomoc s súlade s § 19, ods. 3 Zákona č. 448/2008 Z.z o sociálnych službách.

Špecializujeme sa na skupiny osôb a rodín:

• Ľudia bez domova a osoby a rodiny bez stáleho trvalého bydliska
  • Osoby a rodiny v hmotnej núdzi, v nepriaznivej situácii, ktorým hrozí strata trvalého bývania, bezdomovectvo.

Špecializované sociálne poradenstvo poskytujeme v súlade s § 13 zák. č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách v znení neskorších predpisov:

• ambulantnou formou
  • terénnou formou

Ambulantná forma sociálnej služby špecializovaného sociálneho poradenstva je poskytovaná fyzickej osobe, rodine, v mieste poskytovania sociálnej služby. Miestom poskytovania špecializovaného sociálneho poradenstva sú Sociálne poradne Trnavskej arcidiecéznej charity v mestách Trnava a Piešťany.

Terénna forma sociálnej služby špecializovaného sociálneho poradenstva je poskytovaná fyzickej osobe, rodine, v ich prirodzenom prostredí.

Pomoc a podporu poskytujeme nielen formou osobnou – v procese práce s jednotlivcom alebo rodinou, pri sprevádzaní, v záverečnej fáze, ale využívame aj formy dištančného poradenstva. A to individuálne – elektronickou a telefonickou formou

Kedy a kto sa na nás môže obrátiť?

• V prípade, že ste jednotlivec alebo rodina a ocitli ste sa v situácii, kedy je ohrozené vaše trvalé bývanie, bývate v neistých podmienkach alebo ste svoje bývanie stratili, vyhľadajte naše služby špecializovaného sociálneho poradenstva. Spoločne sa pokúsime túto ťažkú situáciu riešiť.
  • V prípade, že viete o niekom, kto takúto našu pomoc potrebuje, dajte mu o nás vedieť, prípadne kontaktujte priamo nás. Spoločne sa pokúsime hľadať riešenie.

Ako pracujeme?

V poradenskej práci sprevádzame klienta, povzbudzujeme ho, vytvárame pre neho priestor, aby sa mohol vyrozprávať, zbaviť nahromadených pocitov neistoty, napätia, strachu, úzkosti, umožňujeme mu hovoriť o ťažkostiach a problémov bez obáv z ignorovania a nepochopenia.

Poskytujeme informácie o možnostiach riešenia problémov, spoločne s klientom hľadáme najvhodnejšie riešenie ťažkých životných situácií, motivujeme k životným zmenám, sprostredkúvame ďalšiu odbornú pomoc. Pomáhame pri vypisovaní žiadostí, v komunikácií s ďalšími inštitúciami. Sme s klientmi pri pádoch i úspechoch, spoločne analyzujeme dôvody neúspechu a kroky, ktoré je potrebné realizovať pre zlepšenie situácie, aj pre zotrvanie zlepšenia.

V poradenskom procese vedieme klientov k objavovaniu chápania problémovej situácie, rozvíjame klientov potenciál, poskytujeme pomoc a oporu s cieľom riešiť nepriaznivú situáciu tak, aby sa klient stal v budúcnosti nezávislým a samostatným.

Poradňa Trnava

Ambulantná a terénna forma

Soňa Pobiecka Zodpovedná zástupkyňa
Mgr. Soňa Pobiecka
sona.pobiecka@charitatt.sk
Mgr. Simona Nováková Poradkyňa
Mgr. Simona Nováková
simona.novakova@charitatt.sk
Mgr. Peter Mlynský Poradca
Mgr. Peter Mlynský
peter.mlynsky@charitatt.sk
Mgr. Patrik Bellay Poradca
Mgr. Patrik Bellay
0940 602 151
patrik.bellay@charitatt.sk
PhDr. Juraj Padač Poradca
PhDr. Juraj Padač
juraj.padac@charitatt.sk

Ak máte otázky týkajúce sa aktuálnej situácie a poskytovania našich sociálnych služieb, kontaktujte nás počas pracovného dňa, v čase od 08:00 – 12:00 hod., telefonicky na t.č.: 0948 091 011 alebo mailom: sona.pobiecka@charitatt.sk

Pondelok 08:00 – 12:00 13:00 – 15:30
Utorok 08:00 – 12:00 13:00 – 15:30
Streda 08:00 – 12:00 13:00 – 15:30
Štvrtok 08:00 – 12:00 13:00 – 15:30
Piatok Nestránkový deň

Poradňa Piešťany

Ambulantná a terénna forma

Ing. Daniela Patková, PhD. Poradkyňa
Ing. Daniela Patková, PhD.
Andreja Hlinku 41
921 01 Piešťany
daniela.patkova@charitatt.sk

Ak máte otázky týkajúce sa aktuálnej situácie a poskytovania našich sociálnych služieb, kontaktujte nás počas pracovného dňa, v čase od 08:00 – 12:00 hod., telefonicky na t.č.: 0948590475 alebo mailom: daniela.patkova@charitatt.sk

Pondelok 09:00 – 12:00 13:00 – 15:00
Utorok 09:00 – 12:00 13:00 – 15:00
Streda 09:00 – 12:00 13:00 – 15:00
Štvrtok 09:00 – 12:00 13:00 – 15:00 – objednaní klienti
Piatok 09:00 – 12:00 – objednaní klienti Administratíva

Krízový plán Covid-19

Príbeh šiestich mužov, ktorých spojila ulica, drogy a alkohol

Som prvý deň na ulici. Sedím na lavičke a jem paštétu s rožkom. Neverím, […]

15. jan 2020

Prišli pracovať, skončili na ulici

Po minuloročnom lete zostali v Trnave bez strechy nad hlavou muži z Rumunska […]

9. júl 2019

Dva príbehy, ktoré sa mohli skončiť smrťou

Ak si myslíte, že charita v Trnave je len miesto, kde sa […]

11. jún 2018

Štvrťstoročia za mrežami. A čo potom?

Traumatické detstvo, reedukačné zariadenie, trestný čin. Rozsudok: dvadsaťtri rokov v ústave pre výkon […]

Keby ste milovali len tých, čo vás milujú, akú vďaku si zaslúžite? Veď aj hriešnici milujú tých, ktorí ich milujú.

MATÚŠ 25, 40

16. máj 2018

Príbeh muža, ktorý sa dokázal vrátiť späť do života

Trinásť rokov na ulici ho nezlomilo Piešťanské centrum pomoci človeku je ukryté […]