Aktuality

Čo máme nové?

Stará sa o seniorov. Musí počúvať a byť aj policajtkou

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 9. marca 2021 | kategória: Blog

Dnes vám predstavíme kolegyňu Terezku, ktorá pracuje v Dome pokojnej staroby v Cíferi. Seniori. Ich kreativitu a pozornosť rozvíja zaujímavými aktivitami.

Seniorky sedia pri jednom stole v spoločenskej miestnosti, každá pozerá na popísaný papier a silno premýšľajú. Sú to klientky Domu pokojnej staroby v Cíferi a pri logických úlohách si práve precvičujú krátkodobú a dlhodobú pamäť. Cvičenia pre ne vymyslela a pripravila Terézia Škrípová, sociálna pracovníčka, ktorá pre charitu pracuje dva roky. Na papieri majú kvíz o bývalých prezidentoch Slovenska. Dámy si začínajú vymieňať spomienky a debatujú. Úloha splnila svoj účel.

Zdôverujú sa jej

Terezka cestuje do Cífera každý pracovný deň z Častej, aby si s klientmi zacvičila, porozprávala sa s nimi a bola im na blízku, keď potrebujú poradiť. „Naši seniori milujú aktivitu kaviareň. Pospájame im stoly, pripravíme kávu, sušienky a vďaka tomu sa cítia ako v skutočnej kaviarni. Môžu sa porozprávať a rozvíjať vzájomné vzťahy. Pri takomto uvoľnení zároveň zabudnú na problémy, ktoré v sebe nosia,“ vysvetľuje sociálna pracovníčka. Počas štúdia si myslela, že vo svoje práci sa bude venovať skôr deťom, napokon si našla cestu do charitného zariadenia pre seniorov. Vďaka spoločným rozhovorom klientov zariadenia čím ďalej tým viac spoznávala a v práci s nimi som našla potešenie. Terézia vie, že túžia byť v prvom rade vypočutí a pochopení. Často jej rozprávajú o svojich rodinách, vnúčatách, ale aj o tom, akú mali mladosť, kde pracovali a čo zaujímavé v živote prežili.

Práca so seniormi? Terezka musí byť aj policajtkou

Práca v Dome pokojnej staroby je pre ňu zaujímavá a má z nej radosť. „Na jednej strane pri nej nachádzam pokoj, no niekedy medzi klientmi robím doslova policajta a riešim žabomyšie vojny. Ako v tejto situácii uspieť? Jedine tak, že človek hľadá na oboch stranách sporu len to dobré. Okrem sociálnej pracovníčky som tak vlastne aj akýsi mediátor,“ hovorí Terezka.

Prečítajte si aj článok o riaditeľovi charity a Vladimíre, ktorá pracuje s ľuďmi bez domova.