Aktuality

Čo máme nové?

V našom klube sú deti v bezpečí, kým sú ich rodičia v práci

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 12. apríla 2022 | kategória: Centrum pomoci človeku Piešťany

Kam smerujú kroky žiakov druhého stupňa, keď sa skončí vyučovanie? Ako trávia čas, kým prídu domov rodičia? Charitné Centrum pomoci človeku v Piešťanoch pre ne vytvára bezpečné a podnetné prostredie, kde sa môžu stretnúť s rovesníkmi, športovo a kreatívne sa vyžiť a kde nájdu pochopenie a záujem.

Keď Simona Petrušová, jedna z pracovníčok Centra pomoci človeku v Piešťanoch, nedávno prechádzala popri detskom ihrisku, zbadala na ňom deti s mobilmi v rukách. Povedala si, že ich osloví. Pozvala ich do klubu, ktorý prevádzkuje charita na ulici Andreja Hlinku, na sídlisku Prednádražie, v blízkosti ZŠ Mojmírova.

Klub má deťom ponúknuť bezpečné prostredie pre trávenie voľného času, ktorý majú po škole, kým sa ich rodičia vrátia z práce. Namiesto virtuálneho sveta, do ktorého je dnes také jednoduché vojsť a stráviť v ňom hodiny času, ponúka deťom tvorivé a športové aktivity.

Zábava aj bez mobilov

Deti, ktoré pracovníčka centra oslovila, skutočne prišli. „Dievčatá boli z aktivít nadšené. Pre svoje mamy vyrobili brošne a keď odchádzali, pýtali sa, či môžu prísť znova,“ opisuje Simona Petrušová.

Deti podľa nej majú v sebe kreatívny potenciál, no ten strácajú, pokiaľ nemajú príležitosť využívať ho. Spojiť ich dokáže aj šport. „Nedávno sme pre chlapcov usporiadali futbalový zápas. Mali sme veľkú radosť, keď sa o niekoľko dní neskôr tí istí chlapci hrali futbal na rovnakom ihrisku,“ opisuje Simona Petrušová.

Do piatej triedy základnej školy môžu deti po vyučovaní navštevovať družinu. Na druhom stupni zrazu nemajú po škole kam ísť. Sedia na lavičkách a pozerajú do telefónov. „Naša poloha na sídlisku nám umožňuje odchytiť ich a vyplniť im čas, aby sa nemuseli len tak ponevierať,“ vysvetľuje garantka centra Katarína Ábelová.

Klub je otvorený trikrát do týždňa, v pondelok, utorok a stredu, od 13. do 16. hodiny, momentálne ho navštevuje asi pätnásť detí. Hrajú sa šípky, petang, stolný tenis, strieľajú z luku a tvoria drobnosti v kreatívnej dielni. Majú priestor na to, aby si napísali domácu úlohu, alebo sa porozprávali o dôležitých témach. „Nedávno sme zobrali deti do obchodu, aby si samé vybrali, čo by ich bavilo. Vďaka dotácii Mesta Piešťany sme pre ne mohli zakúpiť hry petang, slackline (popruh, ktorý sa upevní na stromy a balansuje sa na ňom, pozn. autorky), aj nové spoločenské hry. Snažíme sa kráčať s dobou a ponúkať deťom aktivity, ktoré ich zaujímajú. Mobily sú veľkým lákadlom a majú na deti silný vplyv. My ich chceme ponúknuť priestor, kde môžu čas tráviť prínosnejšie,“ dodáva Katarína Ábelová.