Za každou výpožičkou zdravotníckej pomôcky je silný ľudský príbeh

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 22. septembra 2020 | kategória: Novinky

Martin nasadá do charitnej dodávky. Pozrie sa do papierov. Dnes má na pláne dve dôležité úlohy, vyzdvihnúť polohovateľnú posteľ v rodine, kde už splnila svoj účel a zaviesť ju na nové miesto, kde by sa bez nej teraz nezaobišli.

Parkujeme v Modranke. Na dvore rodinného domu sedí pán Viliam (78). Po páde z rebríka pred niekoľkými rokmi mal krvácanie do mozgu a pohybovo sa už nedokázal celkom zotaviť. Nedávno mal ďalší úraz, v noci spadol na zem a zlomil si stehennú kosť. Rodina sa preto strachovala, či bude ešte chodiť. V prvom rade však museli vyriešiť, aby doma ležal čo najpohodlnejšie. „V nemocnici nám povedali, že charita požičiava polohovacie postele, a tak sme sa hneď nakontaktovali na vašu kolegyňu,“ hovorí Viliamova manželka Emília. „V deň, keď manžela púšťali z nemocnice, nás už posteľ čakala doma. Veľmi nám pomohla. Z nízkej postele bez hrazdy by sa sám nedokázal zdvihnúť.“ Za Viliamom prichádzala aj naša fyzioterapeutka Gabika. Vďaka pravidelnému cvičeniu s ňou tento pán opäť chodí, aj keď mu pri tom asistujú barle.

V Modranke posteľ splnila svoju úlohu, na charite ju rýchlo dezinfikujeme a vyrážame do Pavlíc. Tridsaťosemročný Jaroslav mal v práci vážny úraz, privalil ho 450-kilový balík. Pomliaždil mu nohu a porušil chrbticu. Teraz sa musí liečiť aj niekoľko mesiacov a táto situácia je náročná pre celú rodinu. Keď ho pustia z nemocnice, doma ho bude čakať polohovateľná posteľ z charity.

Kolega Martin (vpredu) vyzdvihuje posteľ od klienta. Zdravotnícke pomôcky privezieme na dodávke priamo k žiadateľovi a keď splnia svoje poslanie, prídeme po ne.

Naše pomôcky pre imobilných ľudí sú takmer stále v teréne. Úraz či zhoršenie zdravotného stavu si nedohadujú termín dopredu. Prídu náhle, zaskočia celú rodinu a preveria ľudské sily. Vieme, že rodiny potrebujú tieto pomôcky akútne, preto sa snažíme doručiť ich ihneď, ako je to možné. Za každou takouto výpožičkou je jeden ľudský príbeh a my veríme, že aj vďaka našim sociálnym službám bude mať čo najviac z nich dobrý koniec.