Aktuality

Čo máme nové?

Prišli pracovať, skončili na ulici

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 15. januára 2020 | kategória: Novinky

Po minuloročnom lete zostali v Trnave bez strechy nad hlavou muži z Rumunska a Srbska. Na Slovensko prišli za prácou, ktorú z rôznych dôvodov stratili a s ňou aj ubytovanie. Jeden z nich pre vážne zdravotné problémy zomrel.

Vo všetkých prípadoch ide o mužov po päťdesiatke, na ktorých Trnavskú arcidiecéznu charitu (TADCH) upozornili obyvatelia Trnavy, alebo s nimi kontakt nadviazali charitní streetworkeri.

Strach a nedôvera
Charita sa im snažila podať pomocnú ruku, kontaktovala cudzineckú políciu aj terénnu sociálnu pracovníčku mesta. Muži však nechcú spolupracovať na riešení ich situácie. „Povolenie na pobyt na Slovensku niektorí majú, niektorí sú tu nelegálne. Z komunikácie však cítime strach a nedôveru, pretože sa obávajú návratu do rodnej krajiny,“ vysvetlila Simona Nováková, sociálna pracovníčka charity, ktorá vedie službu streetwork. Podľa nej ide o nový fenomén, na ktorý by sa malo Slovensko pripraviť. „Cudzinci k nám za prácou prichádzajú už niekoľko rokov, v Trnave však nikdy nekončili na ulici. Máme obavu, že podobných prípadov bude pribúdať, na ich riešenie však nie je spoločnosť pripravená,“ povedala Nováková.

Situácia sa nevyrieši sama
S rumunskými občanmi nadviazala charita kontakt len vďaka tomu, že jej sociálna pracovníčka hovorí po maďarsky, v krízovej životnej situácii sa však ocitajú aj ľudia z Ukrajiny a Srbska. Problémom je tak aj jazyková bariéra. Podľa riaditeľa charity Miroslava Dzurecha by v tejto oblasti mali úzko spolupracovať samospráva, pomáhajúce organizácie i polícia a dohodnúť sa na tom, ako v takýchto prípadoch konať. „V našej práci cítime tiež vážnu a naliehavú potrebu reálnej integrácie ľudí zo zahraničia. Medzi nimi a domácimi zamestnancami výrobných podnikov dochádza k nezhodám často len pre nedorozumenia. V tomto smere by Slovensko malo nasledovať pozitívne príklady z krajín západnej Európy. Integračné programy tam vyriešili mnohé problémy. Ponechať situáciu len tak, aby sa vyriešila sama od seba je postoj, ktorým si spoločnosť pripravuje nemalé problémy,“ dodal riaditeľ TADCH. Podľa neho zahraničných zamestnancov náš pracovný trh potrebuje, väčšina z nich je na Slovensku oprávnene a legálne, treba s nimi však pracovať, aby pochopili tunajšie pomery, prijali ich a dokázali sa začleniť do našej spoločnosti.