Aktuality

Čo máme nové?

Čo urobiť, keď vidíte človeka na ulici

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 17. februára 2020 | kategória: Novinky

Všimli ste si vo vašom okolí človeka, ktorý prespáva na ulici a potreboval by pomoc? V tomto článku vám poradíme, ako sa v takejto situácii zachovať.

Na ulici v Trnave žije momentálne približne 160 ľudí. Toto číslo ukazujú štatistiky, ktoré charita vedie na základe informácií z Centra pomoci človeku a služby streetwork. Ulica je živý organizmus, niekto nový na nej pribudne, niekto iný umiera. Od začiatku roka zomrelo v Trnave desať ľudí bez domova. Ak chceme úmrtiam zabrániť, nemal by nám byť osud núdzneho ľahostajný. Charita vám preto poradí, ako sa zachovať, ak vo vašom okolí dlhší čas pozorujete niekoho, kto potrebuje pomoc.

  1. Opýtajte sa ho, ako sa cíti a či nepotrebuje lekársku pomoc. Váš záujem a jednoduchá otázka môžu zachrániť ľudský život. Ak sa vám zdá, že je v ohrození života, privolajte záchranku. Ak je v poriadku a reaguje odmietavo, ďalej nenaliehajte.
  2. Zavolajte na non-stop linku služby streetwork, na toto telefónne číslo: 0940 601 716. Opíšte, kde sa núdzny nachádza, v akom je stave, ako dlho ho na mieste vídate. Streetworkerki pri najbližšej ceste do terénu miesto preveria.
  3. Núdzneho nasmerujte do charitného centra pomoci človeku. Môže sa v ňom najesť, umyť, oprať si veci a vybrať si čisté oblečenie v sociálnom šatníku. Najdôležitejšie však je poradenstvo, vďaka ktorému sa môže dostať z ulice.

Pomôcť ľuďom v takýchto situáciách je beh na dlhé trate. Niektorí sa z ulice dostanú po rokoch, iní to nemusia dokázať vôbec. U nás, na charite, nájdu pomoc vždy, keď o ňu požiadajú. Aj po predošlých odmietnutiach.