Aktuality

Čo máme nové?

Mladí sú budúcnosťou cirkvi

pridal: admin | dátum: 11. novembra 2019 | kategória: Novinky

Pred viac ako tristo rokmi zachránil obraz Panny Márie Trnavu pred morovou epidémiou. Výnimočné udalosti si ľudia pripomínajú dodnes počas Veľkej novény. Tá tohtoročná sa bude konať od 13. do 22. novembra v Bazilike svätého Mikuláša.

Deväťdňovú Novénu začali veriaci sláviť v roku 1944, od jej založenia tak tento rok uplynie 75. rokov. Hlavná myšlienka, od ktorej sa odvíjajú témy omší a stretnutí tento rok znie: „Budúcnosť cirkvi je v malých spoločenstvách“. Novéna bude výnimočná aj vďaka prítomnosti amerického kardinála Raymonda L. Burkeho, ktorý bude sláviť sväté omše 16. a 17. novembra.

História slávnosti
Na počesť udalostí, keď začal slziť milostivý obraz žehnajúcej Trnavskej Panny Márie, prichádzajú do mesta počas Novény tisícky pútnikov. Obraz podľa svedectiev krvou a slzami ochránil Trnavčanov nielen od tureckých vpádov, ale aj pred šíriacou sa morovou epidémiou. Hlavná procesia, nesenie obrazu, siaha až do roku 1710, keď v meste vypukla morová epidémia. Vtedy sa na sviatok Obetovania Panny Márie 21. novembra zhromaždilo v Bazilike sv. Mikuláša všetko zdravé obyvateľstvo a po prosebnej svätej omši vyšla z chrámu procesia. Ešte v ten deň ustúpila morová epidémia. Aj významný obraz, ktorý je dnes uložený v kaplnke Baziliky svätého Mikuláša, bol jedným z dôvodov, prečo kostol získal v roku 2008 titul bazilika minor.

Počas celej Novény sa môžu prísť pútnici zahriať do nášho stánku. Máme pre nich pripravený teplý čaj aj priateľské rozhovory.