Aktuality

Čo máme nové?

Spolu pre Mária

pridal: admin | dátum: 10. augusta 2020 | kategória: Novinky

Séria podujatí „Spolu pre Mária“, má za cieľ vyzbierať dostatočné množstvo peňazí na liečebný pobyt pre Mária Hulika, ktorý sa už 13 rokov nachádza v bdelej kóme.

Pred trinástimi rokmi bol Mário Hulik 21 ročný mladý muž plný energie a plánov do života. Bol obľúbený svojou veselou povahou a ochotou vždy každému pomôcť. No v jednom okamihu, dňa 6.11.2006 sa všetko zmenilo. Autonehoda. Doktori mu nedávali nádej na prežitie, rodina to však videla inak. Verila, že to Mário zvládne aj napriek negatívnym diagnózam doktorov. “Nádej zomiera posledná“ A on skutočne prežil. Jeho zdravotný stav sa po pár dňoch v nemocnici stabilizoval, ale diagnóza znela – bdelá kóma.

Po piatich mesiacoch strávených v nemocnici, si rodina zobrala Mária na vlastnú zodpovednosť do domácej starostlivosti. Keďže na Slovensku nemáme žiadne špeciálne zdravotné zariadenia pre pacientov v bdelej kóme. Celá starostlivosť a rehabilitácia bola na rodine. Mama sa venuje Máriovi 24hodin denne už trinásty rok. Popri všetkom začali hľadať odborníkov a rôzne druhy liečby pre pacientov v bdelej kóme v zahraničí… Pri hľadaní, sa na nich usmialo šťastie a dozvedeli sa o  rehabilitačnom centre v Šoprone a v Krakove. Popri intenzívnej domácej rehabilitácii, rehabilitácie v týchto zdravotných centrách Máriovi veľmi pomáhajú. Sú vidieť pozitívne výsledky. Mário sa dokáže sám napiť, najesť, reaguje na okolie….

Mário tieto rehabilitácie navštevuje pár krát do roka. No sú pre rodinu veľmi finančne náročné, keďže si ju musia hradiť v plnej sume sami. Nie sú finančne podporované zdravotnými poisťovňami.

Rodina má pevný ciel, navrátiť Máriovi aspoň z časti zdravie aby  sa mohol radovať zo života…

Rehabilitačné zariadenie sa nachádza v Poľsku blízko Krakova, špecializuje sa a má veľmi dobré výsledky u pacientov v bdelej kóme.

Séria podujatí sa skladá z 5 večerov na rôzne témy, ktoré sa budú konať v komunitnej kaviarničke Špitálik na Trnavskej arcidiecéznej charite (Hlavná 43, Trnava).

  • 11. august – 19:00-21:30 – rečnícky večer organizovaní klubom Toastmaster Trnava
  • 19. august – 18:00-20:00 – Braňo Letko (hudobník, evanjelizátor a líder kapely Lamačské Chvály) rozpovie svoj príbeh a svedectvá zo svojho pôsobenia ako evanjelizátor a líder chválovej kapely
  • 26. august – 18:00-20:00 – Braňo Škripek (politik, bývalý europoslanec, bojovník za život), ktorý bude hovoriť o tom či kresťania patria do politiky
  • 2. september – 18:00-20:00 – Prof. MUDr. Vladimír Krčméry DrSc. (slovenský lekár, vedec – odborník na tropickú medicínu, infektológiu, onkológiu, vysokoškolský pedagóg, zakladateľ zdravotníckych, sociálnych zariadení a zahraničných humanitárnych misií v rozvojových krajinách)
  • 9. september – 18:00-20:00 – knižný večer

Podujatie sa koná v rámci grantového programu APPA a Nadácie ZSE Búrame bariéry.
appa
nadacia ZSE

Záštitu nad projektom prevzal poslanec NRSR Bc. Dominik Drdul (aktivista za práva ťažko zdravotne postihnutých)

Podujatie podporili:

Obec Majcichov

Festival Lumen