Aktuality

Čo máme nové?

Príbeh z charity: Pomohli sme žene, ktorá sa psychicky zrútila

pridal: Darina Kvetanová | dátum: 8. marca 2021 | kategória: Novinky

Toto je skutočný príbeh 41-ročnej Martiny. Skončila na ulici a zaklopala na dvere Trnavskej arcidiecéznej charity, aby našla nový život. Aj Martine sme pomohli vďaka vám. Podporte trnavskú charitu v jarnej zbierke, aby sme aj tejto rok dokázali stáť blízko pri človeku.

Rodičia Martiny boli veľmi mladí, keď sa narodila a ona bola ešte dieťaťom, keď sa rozviedli. S otcom prerušila kontakty a jej jedinou oporou sa stala mama. Keď mala Martina 12 rokov, mama zomrela. Tínedžerka, ktorá túžila po priateľstve, láske a slobodnom živote sa tak ocitla v detskom domove.

Keď dospela, chcela žiť slobodne. Našla si prácu vo fabrike, bývanie, priateľov a prišiel Dušan. Niekto, kto tu bol konečne pre ňu. Páru sa narodila dcéra Nikolka a ich život vyzeral bezproblémovo. Dušan však prišiel o prácu a rozbehol sa kolotoč problémov. Neúspech v hľadaní zamestnania ho frustroval, začal piť a nespokojnosť si vybíjať na manželke. Martina po druhýkrát v živote strácala rodinu.

Ich vzťah bol úradne ukončený a ona sama začala piť. Z človeka, ktorý pre ňu kedysi znamenal všetko, sa stal nepriateľ. Rozhodli sa, že predajú spoločný byt, no Dušan sfalšoval jej podpis, predal ho a Martina peniaze nikdy nevidela. S desaťročnou dcérou sa ocitla v situácii bez východiska. Sťahovali sa z miesta na miesto a z nestáleho života bez opory sa psychicky zrútila. Dcéru odniesla do detského domova a s dvoma taškami oblečenia skončila na ulici.

Jedného dňa zazvonila na dvere nízkoprahového centra trnavskej charity. Prišla si po šatstvo a potraviny, ktorým charita pomáha ľuďom v podobných životných situáciách. Sociálnym pracovníčkam sa zverila so svojím osudom a vypočula si od nich veľké povzbudenie. Na charite sme Martinu motivovali k starostlivosti o seba, k dostatočnej hygiene a veľkým úspechom pre nás bolo, keď začala do centra chodiť v čistých šatách, umytá a triezva. Mala rada našu tvorivú dielňu a práve u tu stretla muža, s ktorým sa dnes podporujú. Obaja majú prácu a žijú v spoločnom podnájme.

Martina našla na charite nový zmysel života. Dokázala zanechať svoje závislosti, odísť z ulice a začať odznova.

Pred Veľkou nocou mohli ľudia charitu podporiť v jarnej v zbierke v kostoloch. Pre pandémiu sú však kostoly zatvorené a my hľadáme napriek ťažkej situácii cesty, ako ďalej pomáhať.

Preto prosíme o vašu podporu

  1. finančným príspevkom na IBAN SK71 7500 0000 0040 0829 7855 ( ČSOB, a.s.) VS 022021
  2. finančným príspevkom cez portál darujme.sk
  3. oskenovaním QR kódu v otvorenej bankovej aplikáciiPlatba