Aktuality

Čo máme nové?

Spúšťame kampaň s vianočným posolstvom: Pomoc je naplnením, ktoré hľadáme

dátum: 18. novembra 2021 | kategória: Novinky

Každý si niečo želáme pod stromček. Túžba niektorých spočíva však v tom najmenšom a najvzácnejšom: v pomoci. Venovať pomoc ľuďom v núdzi a zažiť skutočného ducha Vianoc môžete od 15. novembra do 31. decembra v Zbierke na charitu. Ambasádorom zbierky je známa moderátorka Veronika Cifrová Ostrihoňová.

Vo videách Slovenskej katolíckej charity (SKCH) vystúpi napríklad muž, ktorý žil na ulici, či žena, ktorá sa z lásky k deťom striasla závislosti. Rozprávajú svoje príbehy a v nich zaznievajú príbehy ďalších, ktorí rovnako v istom bode svojho života stáli na pódiu ulice a čakali na pomoc. Charita tak poukazuje na to, že všetci sme raz pomoc potrebovali, no nie všetci sme ju aj dostali. „V Charite sa snažíme, aby tých, na ktorých sa zabúda, bolo čo najmenej. Charita sú však predovšetkým ľudia a každý z nás má v rukách rozhodnutie, koľkým dokážeme pomôcť,“ hovorí generálny sekretár SKCH Erich Hulman.

Petrova cesta z ulice

Vyrastal v detskom domove a keď ho ako dospelý opustil, zostal odkázaný sám na seba. Peter pracoval v stavbárskej spoločnosti. Nastalo však obdobie, kedy si nevedel nájsť prácu a musel prespávať v nocľahárni. V charitnom centre v Trnave sa mohol najesť, osprchovať, vyprať si šaty. Našiel tu podporu a pochopenie a aj vďaka tomu sa jeho situácia zlepšila. Od mesta získal sociálny byt a Charita mu pomáha s jeho zariadením. „Takmer tri roky som žil bez domova. Dnes som doslova vyšiel z jamy levovej,“ hovorí Peter

Prísť o prácu a domov, mať nefunkčný vzťah, v ktorom je partner agresorom, vychovávať dieťa s chorobou, to sú okolnosti, ktoré sa môžu prihodiť hocikomu z nás a nie všetci máme na to, aby sme ich zvládli. Sú medzi nami takí, ktorým v krízových situáciách chýba finančná či rodinná podpora. A práve tí sa môžu opierať o pomoc Charity. Dnes ich je vyše 21 tisíc, ktorým Charita pomáha, a mnohým z nich poskytuje aj druhý domov v 345 zariadeniach po celom Slovensku. „Ocitnúť sa v strede ťažkých životných okolností veľmi často znamená nastúpiť do vlaku s vopred vytýčenou trasou. My dávame ľuďom nádej, že je tu niekto, na koho sa môžu obrátiť. Ukazujeme cestu, ako svoju situáciu zmeniť. Aj vďaka darcom doslova prepisujeme príbehy ľudí, ktorí sa ocitli na okraji,“ vysvetľuje Erich Hulman. „Každý má možnosť pomôcť a v Charite vám túto možnosť približujeme najviac, ako sa dá.“

Ako na šťastné Vianoce

V čase sviatkov máme vo svojich domovoch nádherný vianočný stromček, ku ktorému všetci vzhliadame. No aj keď je stromček symbolom, nezabúdajme na to dôležité: Skutočným zmyslom Vianoc je darovať a tým najkrajším darom je práve pomoc.

Len tak sme na stope zázraku, v ktorý po tieto dni všetci dúfame.

Darovať šancu postúpiť k dôstojnému životu môžete na čísle účtu SK18 1100 0000 0029 4411 6341 alebo online cez charitapomaha.sk. Ďakujeme za každý príspevok!

Zbierku na charitu organizuje Slovenská katolícka charita v spolupráci s 10 diecéznymi a arcidiecéznymi charitami, ktoré spoločne prevádzkujú 345 zariadení a služieb pre ľudí v núdzi po celom Slovensku.

Kontaktná osoba pre viac informácií: Monika Molnárová, molnarova@charita.sk, 0904 040 561.