Aktuality

Čo máme nové?

Národný týždeň charity je oslavou všetkých pomáhajúcich

pridal: admin | dátum: 6. júna 2022 | kategória: Novinky

Ľudia pracujúci pre charitu majú za sebou ďalší rok naplnený pomocou a starostlivosťou o druhých. Sú na nich odkázaní opustené či choré deti, dospelí, ktorí sa ocitli v životnej tiesni či zdravotne znevýhodnení alebo osamelí ľudia, ktorým pomáhajú uľahčiť cestu životom. Tento rok prácu v Charite výrazne ovplyvnil aj vojnový konflikt na Ukrajine a vytvoril tak ďalšiu potrebu poskytovania pomoci.

O tom, čo všetko zahŕňa práca pre jednu z najväčších slovenských pomáhajúcich organizácií, sa verejnosť tradične môže dozvedieť vďaka Národnému týždňu charity. 5. ročník podujatia sa bude konať od 4. do 12. júna a zahŕňa rozličné duchovné, umelecké či športové podujatia a cez rozmanité aktivity otvára dvere priamo do charitných centier. Vo viacerých mestách Slovenska si arcidiecézne, diecézne a eparchiálne charity vymysleli vlastný program, ktorým chcú osloviť verejnosť.

V Bratislave počas prvého júnového víkendu sprístupnia svoju záhradu na Kapitulskej 18, v ktorej si návštevníci môžu prezrieť fotografie reportéra a kolegu zo Spiša Antona Friča. Zachytil na nich pomáhanie vojnovým utečencom z Ukrajiny. V Trebišove sa v nedeľu 5. júna uskutoční charitný beh, v ten istý deň v Považskej Bystrici zase na návštevníkov Centra pre deti a rodiny sv. Filipa Neriho čaká ochutnávka sladkých dobrôt, ktoré pripravili deti z tohto zariadenia. V Nitre sa v rámci Národného týždňa Charity zapoja do upratovania a čistenia verejných priestorov ľudia bez domova, v Trnave sa uskutoční charitatívny bazár. Naplánované je tiež ďakovné stretnutie pre všetkých dobrovoľníkov charity, priateľské organizácie a farské charity, ktoré bude spojené so svätou omšou celebrovanou otcom arcibiskupom Stanislavom Zvolenským v Kostole sv. Alžbety v Bratislave so začiatok o 14. hodine, v nedeľu 5. júna.

„Samotné podujatie má dve posolstvá, jedným z nich je osláviť prácu ľudí pôsobiacich v charite, ich službu pre tých, ktorí to potrebujú,“ povedal na adresu bohatého programu generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Miroslav Dzurech. Podľa neho si však ocenenie a vďaku verejnosti zaslúžia nielen samotní pracujúci v Charite, ale všetci, „ktorí akýmkoľvek spôsobom konajú charitné dobro.“ Dodáva tiež, že podujatie môže byť zároveň inšpirujúce pre tých, ktorí by sa chceli k charite pripojiť ako dobrovoľníci. „Vďaka Národnému týždňu charity verejnosti ukážeme, čo charita robí na dennej báze a môžeme ostatných motivovať, aby tiež pomáhali.“

Charita si počas Národného týždňa pripomenie tiež 95. výročie svojho pôsobenia. Za ten čas sa stala jednou z najväčších pomáhajúcich organizácii na Slovensku, farské charity pôsobia v 189 mestách a obciach. Charita poskytuje sociálne poradenstvo, potravinovú či materiálnu pomoc, ošetrovateľskú či opatrovateľskú službu, organizuje zbierky, pomáha v zahraničí. Pracuje v nej takmer 1 500 zamestnancov, z toho približne 400 opatrovateľov v rôznych sociálnych zariadeniach a ďalších približne 300 ľudí poskytuje sociálne služby. V Trnave v rámci charity otvorili aj prvú charitnú kaviareň, kde obsluhujú dobrovoľníci bez nároku na honorár a hostia v nej platia dobrovoľným príspevkom. Na pomoc ľuďom bez domova sa zase v siedmich slovenských mestách zaviedol hlinený dukát ako symbolické platidlo, za ktoré si môžu zadovážiť potraviny, oblečenie či zabezpečiť hygienu.

Viac informácií o programe a jednotlivých aktivitách nájdete na stránke charitapomaha.sk/narodny-tyzden-charity-2022