Aktuality

Čo máme nové?

Naše zapálenie pre pomoc ľuďom z Ukrajiny nehasne  

pridal: Igor Strýček | dátum: 28. júna 2023 | kategória: Novinky

V Centre podpory na Františkánskej ulici pomáha Trnavská arcidiecézna charita už viac ako rok ľuďom, ktorí ušli pred vojnou na Ukrajine. Naše zamestnankyne v Centre podpory najnovšie začali hlbšie venovať integrácii odídencov. Organizujeme pre nich kurzy slovenského jazyka aj voľnočasové aktivity.

Takou bolo aj stretnutie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. V charitnej kaviarni sa pri hrách, koláči a hudbe stretli slovenské aj ukrajinské deti. Dievčatá si mohli nechať zapliesť vlasy, maľovali sme na tvár, fotili sa vo vtipných okuliaroch. Spoločne strávený čas priniesol deťom aj ich mamám nesmiernu radosť. Túto aktivitu pre deti sme mohli zorganizovať vďaka grantu KBS.

Komunita lieči
V spolupráci s organizáciou IPčko pre odídencov z Ukrajiny organizujeme pravidelné stretnutia. Na prvom spievali deti folklórne piesne, seniori hovorili o ich tradíciách, o kultúre a jedlách. Bolo nám spolu dobre a sme vďační za túto spoluprácu IPčkom. Minulý rok v lete, po intenzívnom bombardovaní Ukrajiny, sa psychický stav odídencov, ktorým sa v Centre podpory venujeme, veľmi zhoršil. Potrebovali pomocnú ruku a IPčko im tak začalo poskytovať psychologické poradenstvo.

Kurzy a poukážky
Kurzami slovenčiny chceme podporiť odídencov pri odstránení jazykovej bariéry. V Centre podpory ich pre dospelých organizujeme v pondelok a štvrtok v čase od 10. do 13. hodiny a pre deti od 14. do 16. hodiny. Záujemcovia sa môžu prihlásiť mailom na uapomoc@charitatt.sk. Vďaka podpore obchodného domu Tesco pomáhame poukážkami CashPlus. Zraniteľným skupinám ich vydávame od februára. Larisa s dcérou Antoninou sú nepočujúce a na vyžitie dostávajú príspevok vo výške necelých 50 eur. S rovnakou sumou na prežitie si musí poradiť aj nepočujúca Daria. Olexandra je mama samoživiteľka, na Slovensku je s 3-ročnou dcérou Sofiou. Pani Tatiana je v seniorskom veku, jej rodina sa rozpŕchla po svete a manžel zostal v zničenom Donbase. Poukážky CashPlus môžu využiť na nákup potravín, drogérie a oblečenia. Túto pomoc poskytujeme dokopy 42 ľuďom, ktorí našli dočasné útočisko pred vojnou v Trnave a okolí.

CashPlus
Nepočujúce ženy z Ukrajiny

Jazykové kurzy slovenského jazyka


Medzinárodný deň detí v charitnej kaviarni