Absolventi nášho rozvojového programu priniesli skvelé nápady, ako pomáhať

dátum: 12. januára 2023 | kategória: Dobrovoľnícke centrum

Takmer 40 stredoškolákov ukončilo rozvojový dobrovoľnícky program, počas ktorého sa vzdelávali, vyskúšali si dobrovoľníctvo a napokon spracovali vlastný projektový zámer. Kreativita študentov nás príjemne prekvapila.

Na záverečnom stretnutí projektu prezentovali stredoškoláci hneď niekoľko zaujímavých nápadov, ktoré majú potenciál zlepšiť život jednotlivcom i komunitám. Navrhli napríklad aplikáciu pre seniorov, ktorá by im výrazne zjednodušila používanie internetu. Okrem prehľadne členených informácií by v nej seniori našli aj rady o tom, ako sa na internete nestať obeťou podvodu. Zaujal tiež projekt na pomoc deťom a mladým ľuďom, ktorí zažívajú rozvod rodičov. Autori by ich zložitým obdobím previedli prostredníctvom skupinových sedení. Iná skupina stredoškolákov zas premýšľala o potrebe zelených miest v Trnave, ktoré by ľuďom poskytli útočisko pred slnkom.

Okúsili dobrovoľníctvo

Okrem tvorby vlastného projektu sa študenti počas rozvojového programu vzdelávali vo viacerých oblastiach, napríklad v tom, ako využiť mäkké a podnikateľské zručnosti. Workshopy viedli zástupcovia mládežníckej organizácie Youth for Equality. Trnavská arcidiecézna charita zas mladých ľudí vzdelávala o potrebe dobrovoľníctva, do ktorého ich aj prakticky zapojila. Pomáhali pri potravinovej zbierke, tiež v sklade s materiálnou a potravinovou pomocou, aj pri distribúcii novín Charitný spravodaj, ktorý organizácia vydáva. Mnohí tak vôbec po prvýkrát zažili dobrovoľníctvo na vlastnej koži.

Absolventi vzdelávacieho rozvojového programu získalipočas troch mesiacov nové vedomosti, skúsenosti a pracovali na vlastných nápadoch. „Po pozitívnej spätnej väzbe by sme radi pokračovali v organizácii tohto programu. Zároveň sme aj s našimi spolupracovníkmi z Youth for Equality ochotní podporiť študentov pri dokončení ich projektových zámerov a v hľadaní externých finančných zdrojov na to, aby ich mohli pretaviť do reality a otestovať ich v praxi,“ povedala projektová manažérka Trnavskej arcidiecéznej charita Jana Žišková.

Rozvojový dobrovoľnícky program priniesli do Trnavy pilotne Trnavská arcidiecézna charita a mládežnícka organizácia Youth for Equality. Zorganizovali ho v rámci projektu Dobrovoľníctvo – cesta k rozvoju potenciálu mladých v Trnave a vďaka podpore z dotácií Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM – Národný inštitút vzdelávania a mládeže.

Zoznam študentských projektov:

• Odstránenie odpadov v Kamenáči – autori: Simon Hacko, Oliver Červenka, Oliver Igor Krajčovič, Carolin Antónia Borisova, Andrea Kabátová
  • Domov sŕdc – autori: Adam, Samo, Eduard a Marek, SOŠE Trnava, trieda II.G
  • Koľko lásky sa zmestí do krabičky? – autori: Adam Brestovanský a Jakub Kiss
  • Predaj na vianočných trhoch s cieľom pomôcť deťom – autori: Chiara Boorová, Ella Kollarovics, Tobiáš Pudiš
  • MATILDA – Aplikácia vyvinutá špeciálne pre seniorov na zjednodušenie pohybu v digitálnom priestore. – autori: Linda Laláková a Michal Bobek
  • Zelenšia Trnava – autori: Lukáš Hilka – Jaroslav Zetocha – Lukáš Kubiš – Filip Forgáč
  • Relax room – autori: Nina Prokopcová, Aneta Vavrová, Allan Silbernhorn, Lucia Tabačeková
  • TALKIES – autori: Nelly Böhmová, Matej Kuchár