Aktuality

Čo máme nové?

1. meeting vedúcich spolupracovníkov farských charít Trnavskej arcidiecézy

pridal: Júlia Kubicová | dátum: 24. mája 2022 | kategória: Farské charity

Zástupcovia farských charít Trnavskej arcidiecézy sa zišli 20. mája 2022 na pracovnom meetingu v priestoroch Arcibiskupského úradu v Trnave.

Stretnutie otvoril slávnostným aktom osobitného požehnania riaditeľ Arcibiskupského úradu Mons. Peter Šimko. Prítomných nazval poslami spásy a pokoja, „v ktorých slovách má zaznievať Kristov hlas“; a ich dobročinnú prácu prirovnal apoštolskej práci. Podľa neho reprezentujú túžby ľudí; sú tými, ktorí môžu svojou pomocou meniť názory a postoje iných k lepšiemu, pretože zmena musí prísť zdola. Povzbudil ich a ocenil ich obetavú prácu, ktorá má veľmi pozitívny a formačný dosah i na ďalšie generácie, s víziou následnej zmeny celkových štruktúr. Po prosbe o vyliatie Ducha Svätého požehnal ružence vytvorené charitnými dobrovoľníkmi.

Dôležitosť farských charít odprezentoval zástupca charity Igor Strýček. Ako povedal, vedúcich spolupracovníkov farských charít považuje za najlepšiu vizitku Trnavskej arcidiecéznej charity. S koordinátorom farských charít Slovenskej katolíckej charity im poďakovali a povzbudili ich do ďalšej spolupráce. Zdieľaním osobných skúseností sa zúčastnení vzájomne zoznámili a inšpirovali svojimi dobročinnými aktivitami. Priateľská atmosféra navodila úprimný dialóg vedúci k riešeniu aktuálnych problémov, ktorým charita v dnešnej dobe čelí, najmä v súvislosti s ukrajinskou utečeneckou krízou.

Meeting bol ukončený slávnostnou svätou omšou, ktorá bola obetovaná ako poďakovanie za vedúcich spolupracovníkov farských charít Trnavskej arcidiecézy a ich úmysly. Hlavný celebrant a kazateľ Mons. Peter Šimko v homílii apeloval na duchovný rozmer charity – „pri charite je nutný vzťah k Bohu. Keď chce človek robiť charitu, empatiou, humanizmom nevystačí.“ Podľa jeho slov skutočná charita vychádza zo vzťahu k Bohu. „Napĺňajme sa Ježišom Kristom. To je tá charita. A odovzdávajme toho Pána, ktorý sa nám daruje. Všetko ostatné je len prostriedok,“ povedal. Celé znenie homílie si záujemcovia môžu vypočuť vo videu pod článkom.

Stretnutie takéhoto zamerania Trnavská arcidiecézna charita organizovala prvýkrát v svojej histórii v zastúpení Júlie Kubicovej.