Aktuality

Čo máme nové?

TÁBORY, KDE JE UMENIE SÚČASŤOU UZDRAVOVANIA

pridal: Igor Strýček | dátum: 27. augusta 2024 | kategória: Centrum pomoci človeku Piešťany

Centrum pomoci človeku v Piešťanoch, ktoré je súčasťou Trnavskej arcidiecéznej charity, usporiadalo tento rok 7. ročník letných táborov pre deti. Júlový týždeň bol zameraný na dobrodružstvá a zbieranie zážitkov, v augustovom termíne zasa dominovala arteterapia. Tá pomáhala aj dvom bratom po náhlej strate otca.

V dennom tábore sa počas júla deti vybrali za dobrodružstvami na rôzne miesta v regióne. Zábavné atrakcie, kúpalisko, tvorivé aktivity či kontaktná zoo budú témou septembrových školských slohových prác. Vďaka pracovníčkam Centra pomoci človeku si deti nielen vytvorili spomienky, ale aj osvojili návyky, ktoré im pomôžu zvládať aj náročnejšie situácie v budúcnosti.

Kapacita jedného tábora je maximálne 12 detí, ktoré sú aj zo sociálne slabšieho prostredia, čo ale nie je podmienkou. Tábora sa zúčastňujú deti, ktoré počas roka centrum navštevujú napríklad aj z dôvodu doučovania.

„Tento rok sme riešili krízovú situáciu, prijali sme do tábora aj deti, ktoré sme nepoznali. V rodine nastala nečakaná situácia, a to smrť otca. Mama detí skončila v rukách psychiatrov, deti v rukách starej mamy. Snažili sme sa ich preto zapojiť do našich aktivít a rozptýliť, aby sme ich vytrhli z ťaživého prostredia,“ hovorí pracovníčka Simona Petrušová.

Augustový „ArTábor“ bol sprevádzaný výtvarným umením. „Deti v tábore sú z rodín s rôznou socio-ekonomickou situáciou. Som veľmi rada, že deťom vieme aspoň na týždeň poskytnúť útočisko.  Arteterapia je liečenie umením. Deti sa prostredníctvom umenia otvoria v témach, ktoré sú im vlastné. V tomto prostredí im pomáhame spracovávať emócie. Učíme ich hľadať východiská a zvládať situácie, ktoré sa v ich životoch opakujú, čo sa im bude hodiť aj po skončení tábora,“  hovorí pracovníčka Diana Turňová, ktorá ukončila dlhodobý kurz arteterapie. Deti sa v tábore učia, že ich prežívanie či akékoľvek emócie sú rešpektované a prijímané a že ich aktuálna rodinná situácia neurčuje ich hodnotu.

Služba Centra pomoci človeku má širokospektrálne zameranie pre viaceré cieľové skupiny ľudí, najvýraznejšou cieľovou skupinou sú ale matky samoživiteľky a rodiny, ktoré sa ocitli v ťažkej životnej situácii, ako je strata partnera, nedostatok finančných prostriedkov či užívanie návykových látok. „Takisto pomáhame ľuďom bez domova, ktorým riešime základné životné potreby. Kolegynky, ktoré poskytujú špecializované sociálne poradenstvo riešia, sa problémom našich klientov venujú viac do hĺbky. Máme približne 300 klientov,“ dodáva Simona. Centrum pomoci človeku veľmi úzko spolupracuje s úradmi v meste, sociálnou kuratelou, azylovým domom či rôznymi organizáciami. „Všetky organizácie sú nám veľmi ústretové,“ uzatvára Simona Petrušová.