Oblečenie pre ľudí v núdzi: Čo do charity prineste a čo určite nenoste

pridal: admin | dátum: 23. februára 2018 | kategória: NDC Trnava

Priatelia, chcete priniesť do charity oblečenie? Krok číslo jeden: Predstavte si človeka na ulici a v duchu ho oblečte do aktuálneho počasia a do situácií, ktoré na ulici zažíva.

Každá pomoc musí mať svoje pravidlá, aby bola účinná a priniesla viac úžitku, ako práce. V našich charitných centrách funguje krízový šatník, ktorý slúži ľuďom v núdzi. Tí k nám prídu špinaví, mokrí a potrebujú sa prezliecť. V tomto článku vám chceme povedať, čo robiť, keď nám chcete s oblečením skutočne pomôcť a čomu sa vyhnúť.

Najdôležitejší krok je: predstavte si, prosím, človeka na ulici a oblečte ho do podmienok, ktoré v tom prostredí vládnu a do aktuálneho počasia.

AKÉ OBLEČENIE URČITE PRINESTE:
Ľudia na ulici v zime potrebujú najmä: hrubé ponožky, nepremokavé odolné topánky, nohavice, rifle alebo tepláky, teplú spodnú bielizeň, tričká s dlhým rukávom, mikiny, hrubé svetre a nepremokavé teplé bundy. Na jar a na jeseň potrebujú prechodné oblečenie, jarnú a jesennú obuv, v lete zas vzdušné oblečenie, tričká s krátkym rukávom, krátke nohavice a tenkú spodnú bielizeň.

AKÉ OBLEČENIE URČITE NENOSTE:
Darcovia nám obvykle prinesú vrecia oblečenia, no keď ich otvoríme, zistíme, že využiť sa dá možno jeden kus. Pánske a dámske košele, kostýmy, kabáty či obleky sú síce kvalitné a pekné kusy oblečenia, no my ich nevyužijeme. Možno vtedy, keď klient umrie a potrebujeme pre neho slušné oblečenie. Ak aj ženy a muži na ulici majú prácu, obvykle ide o fyzickú prácu za pásom a aj do nej si teda potrebujú obliecť praktické veci.

Oblečenie pre ľudí v núdzi: Čo do charity prineste a čo určite nenoste

Tento človek elegantné sako nevyužije. Napríklad teplá bunda alebo kvalitné nepremokavé topánky budú preňho obrovskou pomocou.

ÚPRIMNE, CHCETE SKUTOČNE POMÔCŤ?
Povedzme si pravdu, v 99 percentách donesú ľudia oblečenie na charitu preto, lebo upratovali vo svojom šatníku a toho, čo už nepotrebujú, sa chcú zbaviť. My by sme však potrebovali, aby ľudia zareagovali na naše aktuálne výzvy. V nich hľadáme to, čo klienti potrebujú teraz, v tomto období, v týchto podmienkach. Niekedy napríklad hľadáme oblečenie pre dieťa budúcej mamičky alebo pre konkrétne deti, ktoré sú v kríze. Pri tomto oblečení sa snažíme opísať veľkosť alebo vek dieťaťa. Pomôžete nám vtedy, keď zareagujete presne tým oblečením, ktoré klienti potrebujú.

Ďalší dôležitý fakt je veľkosť oblečenia. Ľudia na ulici sú väčšinou vychudnutí, majú štíhlu postavu. Oblečenie XXL a väčšie tak nájde len málokedy využitie. Preto nám pomôže, ak do charitného skladu prinesiete skôr menšie veľkosti odevov.

AJ POMOC VIE BYŤ STAROSŤOU
Teraz si predstavte priestor, v ktorom veci pre núdznych ľudí uskladňujeme. Má svoje rozmery a kapacitu. Ďalšie a ďalšie vrecia oblečenia, ktoré naši klienti nevyužijú, nás teda netešia.

Problém máme aj s vecami, ktoré nie sú sezónne. Chápeme síce, že ľudia sa obvykle zbavujú zimných vecí po zime, naši klienti však zimné veci potrebujú pred zimou. Teplé bundy a svetre nám na jar akurát zaberajú miesto a my skutočne nemáme kapacitu na to, aby sme ich uskladnili do ďalšej zimy.

O týchto veciach potrebujeme informovať a sme radi, ak si ich prečítate. Len vtedy bude naša spoločná pomoc skutočne pomocou.

Tím charity

Pred tým, ako sa rozhodnete pomôcť nám s oblečením, kontaktujte, prosíme, nášho pracovníka a overte si, aký typ oblečenia momentálne potrebujeme a kedy nám to môžete priniesť.

Matej Polák Materiálna a potravinová pomoc
Mgr. Matej Polák