Aktuality

Čo máme nové?

Ľudia bez domova oslávili Vianoce štedrou večerou

pridal: admin | dátum: 14. januára 2020 | kategória: Novinky

Tradičná štedrá večera pre ľudí bez domova a osamelých v Trnave oslavuje už takmer tridsať rokov. V piatok 20. decembra sme ju pre týchto ľudí pripravili spolu s Trnavskou arcidiecézou a Trnavskou samosprávou.

Úvodný príhovor trnavského arcibiskupa Mons. Jána Oroscha bol pre všetkých prítomných veľkým povzbudením. Pre ľudí v núdzi bolo hlbokým zážitkom nielen počuť tieto slová, ale aj vidieť ich potvrdenie v skutku, keď si s nimi hlava Trnavskej arcidiecézy zasadla k štedrovečernému stolu.

Po spoločnej modlitbe zasadli ľudia v núdzi k slávnostnému vianočnému stolu. Pochutili si na vianočnej kapustnici, vyprážaných rybách a zemiakovom šaláte. Nesmeli chýbať ani vianočné oblátky, ovocie a koláče. Po večeri si ľudia bez domova prevzali aj potravinové balíčky, ktoré obsahovali predovšetkým potraviny, ovocie, ale aj iné maličkosti ako napr. koláč.

Atmosféru tohtoročnej štedrej večere pre ľudí bez domova a osamelých príjemne doladil i spevácky zbor študentov zo Strednej odbornej školy pedagogickej bl. Laury v Trnave so svojím programom pripraveným k tejto príležitosti. Súčasťou kultúrno-duchovného programu bol aj spev detí zo spoločenstva pri Bazilike sv. Mikuláša, ktoré prítomných prekvapili malými darčekmi v podobe perníkov a nových ponožiek.

Zaujímavou novinkou tohtoročnej štedrej večere bola spomienka na všetkých núdznych, ktorí už ostatných predišli do Večnosti.

„Ľudia, pre ktorých je toto stretnutie určené, nemajú také Vianoce, ako väčšina z nás, práve preto im chceme aspoň na chvíľu dopriať pocit blízkosti a atmosféru týchto sviatkov,“ povedal riaditeľ Trnavskej arcidiecéznej charity Miroslav Dzurech. Pred štedrou večerou sa za mesto Trnava prihovorila i viceprimátorka Eva Nemčovská. V príhovore povzbudila všetkých, ktorí sa ocitli v ťažkých životných situáciách, aby nezostávali sami a aby si navzájom pomáhali.

(foto: Matúš Koprda)