Aktuality

Čo máme nové?

ŠKOLSKÁ TAŠKA UKRÝVALA LIST S POSOLSTVOM

pridal: Igor Strýček | dátum: 8. augusta 2024 | kategória: Farské charity

Trnavská arcidiecézna charita sa zapája do projektu Zbierka školských pomôcok vyše 15 rokov. Za ten čas sa tisíce školských pomôcok dostali do rúk a aktoviek stovkám školákov z núdznych rodín. Niektoré majú jedinečné príbehy.

Myšlienkou zbierky je, aby mohli mať všetky deti rovnaký štart do nového školského roka a vďaka potrebnému vybaveniu aj možnosť „zjesť všetku múdrosť sveta“ a nezanedbávať vzdelávanie kvôli materiálnemu nedostatku.

Podmienkou toho, aby projekt fungoval, je pomoc zo strany ľudí. Ľudia s dobrým srdcom a ochotou pomáhať môžu každoročne od júna do polovice septembra prinášať na jedno z 22 miest Trnavskej arcidiecéznej charity nové, ale aj zachovalé školské potreby. (zbierka prebieha v rámci celého Slovenska)

Školy každoročne vydávajú žiakom zoznamy školských potrieb, ktorých nákup je pre mnohé rodiny takou finančnou záťažou, že ju nemôžu podstúpiť.

Darované pomôcky sú určené pre žiakov základných aj stredných škôl, no veľa sa hovorí o tom, že „najdrahší“ sú prváčikovia. Aj z toho dôvodu sa na zberných miestach, farských charitách, zbierajú okrem zošitov, peračníkov, potrieb na výtvarnú výchovu či rysovacích potrieb najmä školské tašky. Srdce roztápajúci príbeh darovanej školskej tašky napísal život aj toto leto:

Tašku do utorkovej služby Farskej charity v Seredi priniesli starí rodičia. Išlo o tašku ich jedenásť ročnej vnučky, s ktorou sa ťažko lúčila a bolo jej smutno, že nebude ďalej súčasťou jej školského sveta. Malá majiteľka sa preto rozhodla, že do nej vloží list.

„Ahoj neznáma kamarátka! Keďže čítaš túto správu, to znamená, že si dostala moju tašku. Ja ti píšem tento list, lebo ti chcem priať, aby sa ti darilo v škole s mojou taškou!“

Veľa darovaných pomôcok nesie krásny príbeh ľudskosti. Výsledkom násobenia pomoci je aj znásobená radosť darcov a príjemcov.

Tak ako aj radosť chlapca, ktorý minulý rok daroval svoju školskú tašku. Počas roka ju zhliadol na chrbte iného chlapca a keďže mala taška

„malé špeciálne znamenie“, jej pôvodný majiteľ ju spoznal a veľmi sa zaradoval, že slúži aj naďalej a že ju môže iný chlapček nosiť do školy. Niekedy aj malá pomoc dokáže druhému zmeniť život.