Blog

Čo máme nové?

Soňa Sedláková

Prichádza obdobie karantény, trvať môže aj niekoľko týždňov

dátum: 6. decembra 2019 | kategória: Blog

Počas chrípkového obdobia mapuje Regionálny úrad verejného zdravotníctva chorobnosť v pobytových zariadeniach aj v nemocniciach. Ak je vírusom chrípky nakazený väčší počet ľudí, úrad vyhlási karanténny stav a zakáže návštevy.

Je to opatrenie, aby sa vírus nešíril ďalej a platí do doby, kým sa situácia nezlepší. Karanténa tak môže trvať aj niekoľko týždňov. Vlani sme museli zvládnuť najdlhšiu karanténu v histórii nášho zariadenia, takmer mesačnú.

Najhorší je úvod roka
Skúsenosti z predošlých rokov ukázali, že najrizikovejším obdobím je január a február. Regionálny úrad skúma štatistiky v rámci celého Trnavského kraja a karanténu vyhlasuje plošne. V jednom zariadení tak nemusí byť nikto chorí, rozhodnutie však musí rešpektovať, lebo vo výsledkoch v rámci celého kraja bola prekročená miera, ktorú stanovuje zákon. Naši seniori zvládajú prvé dni karantény dobre. Počas niektorých rokov boli opatrenia také prísne, že nemohli opustiť priestory zariadenia. Dnes už to neplatí, ak sú zdraví, môžu sa prejsť na dvor, po obci alebo navštíviť rodinu. Zlom nastane cez víkend, pretože vtedy sú zvyknutí na stretnutia s rodinou. Návštevy sú však počas karantény zakázané, a tak musia vydržať bez nich. Rodinám klientov oznámime mimoriadny stav telefonicky a oznam zverejníme aj na našom webe. Ak chcú príbuzní priniesť seniorovi v našom zariadení nákup alebo iné potrebné veci, to samozrejme môžu. Odovzdajú ich personálu a ten ich už doručí do správnych rúk.

Protichrípkové opatrenia
Chorí klienti nášho zariadenia musia v pokoji oddychovať na lôžku, pokiaľ nebudú opäť fit. Vynechávajú vtedy všetky aktivity, aby sa vírus nešíril ďalej. V čase chrípkovej epidémie neslúžime ani sväté omše. Aj náš personál musí zostať zdravý, aby sme toto obdobie úspešne prekonali, preto v čase chrípky vykonávame len tie najbežnejšie aktivity. Mnohí seniori sú zime väčšinou vo vnútri, no máme aj takých, ktorí sa každý deň prejdú po záhrade, pretože chcú byť na vzduchu. Ako prevenciu nechávame našich seniorov v októbri zaočkovať proti chrípke a prostredie pravidelne dezinfikujeme pomocou ultrafialového žiarenia garmicidovými lúčmi. Toto žiarenie ničí choroboplodné zárodky, vytvára zdravé prostredie a chráni seniorov aj personál pred chorobami a infekciami.