Aktuality

Čo máme nové?

ŠPECIÁLNI PORADCOVIA PONÚKAJÚ NÁVODY PRE KRÍZOVÉ SITUÁCIE

pridal: Igor Strýček | dátum: 11. septembra 2024 | kategória: Špecializované sociálne poradenstvo

Špecializované sociálne poradenstvo pod zastrešením Trnavskej arcidiecéznej charity je  v Galante dostupné zdarma pre všetkých, ktorí sa ocitli v krízovej situácii. Klientom, ktorí čelia problémom, ako je napríklad strata bývania či zamestnania, dlhodobá PN a finančné problémy, sú k dispozícii dve špecializované sociálne poradkyne. Možnosť konzultácie v galantskom Centre pomoci človeku je aj v maďarskom jazyku.

Čo človek, to jedinečný príbeh. Snahou poradcov je napomôcť klientovi dostať sa v rámci možností zo začarovaného kruhu problémov, s ktorými si klienti už vlastnými silami nevedia poradiť.

Pán Juraj (skutočné  meno muža je z dôvodu jeho ochrany zmenené) navštívil prvýkrát Centrum pomoci človeku koncom roka 2023. V tomto období prišiel o bývanie a nemal čo jesť.

Charita mu najprv pomohla s bývaním v nocľahárni a následne potravinovými balíčkami. Pánovi Jurajovi ale život v nocľahárni nevyhovoval a z toho dôvodu sa rozhodol pre ulicu. Neskôr do centra prišiel s ďalšou prosbou o pomoc, konkrétne s hľadaním práce. Nájsť si ju vlastnými silami sa mu nedarilo, podľa jeho slov z dôvodu vysokého veku. Pán Juraj má 62 rokov.

„Neustále sme ho povzbudzovali a podporovali, nakoľko nemal nikoho blízkeho, iba sem tam ho nechávala u seba prespávať bývalá priateľka. Pomohli sme mu vytvoriť životopis a spoločne sme vyhľadávali ponuky prác na internete,“ vysvetľuje špecializovaná sociálna poradkyňa Silvia Nagyová.

Po vlne neúspechov sa na klienta usmialo šťastie, keď ho v máji prijali ako zvárača v jednej z miestnych firiem.

„Ťahal 12 hodinové zmeny, aby zarobil čo najviac. Nasledujúci mesiac sa prišiel pochváliť so sumou 1700 eur na výplatnej páske, ktorú nám prišiel ukázať z vďaky, že sme boli jediným miestom, kde ho prijali a chceli mu naozaj pomôcť,“ dopĺňa poradkyňa.

Pánovi Jurajovi sa aj v preddôchodkovom veku podarilo vďaka pomoci charity plnohodnotne začleniť do pracovného systému. Charita preto vyzýva všetkých, ktorí už sami nevedia rozmotať klbko vlastných problémov, aby sa nevzdávali a odhodlali vyhľadať pomoc. Jedno z Centier pomoci človeku TADCH sa nachádza aj v Dunajskej Strede, kde je k dispozícii poradca plynule hovoriaci maďarským jazykom.